Preskočiť na hlavný obsah

Prípravný kurz na lekársku fakultu


Súčasťou prípravy na medicínu častokrát bývajú aj prípravné kurzy. Rada by som Vám priblížila môj názor na to, či je potrebné mať prípravný kurz, podľa čoho si kurz vyberať a taktiež aké ďalšie materiály je dobré použiť k príprave na prijímacie skúšky.


Je dôležité mať kurz?

V roku 2021, keď som sa pripravovala na prijímacie skúšky na LFUK som prijímací kurz nemala (na medicínu som sa nedostala). V roku 2022 som sa k mojej príprave postavila úplne inak a mala som prípravné kurzy hneď 3 (na medicínu som sa dostala). Čo však, samozrejme, ešte nevypovedá o dôležitosti kurzu. Tento bod si musí každý zvážiť sám. Pre niekoho nemusí byť kurz podstatný, pre iného môže byť veľmi dôležitý.

Ja som napríklad v roku 2021 počúvala, ako je kurz zbytočný a ako sa aj tak všetko potrebné naučím v škole. Ak Vám niekto tvrdí podobné, klame. Nie je možné, aby sa v školách prebralo všetko potrebné aj na prijímacie skúšky. A nie, prijímačky nie sú „len“ z učiva, ktoré sa preberá na školách. Častokrát obsahujú množstvo informácií navyše, alebo sa pýtajú na veľmi špecifické body, na ktoré sa počas strednej školy mohlo zabudnúť, alebo sa jednoducho vynechali. A práve na toto je dobrý prípravný kurz. Ponúkne Vám len tie informácie, ktoré reálne potrebujete k prijímačkám a nezaťažuje Vás množstvom nepotrebných učív. Ak si samozrejme vyberiete dobrý kurz, ale o tom neskôr. 

Ďalší dôležitý bod je samotná príprava na prijímačky. V škole Vám nikto nepovie, čo je potrebné urobiť k tomu, aby ste ich úspešne zvládli. Jednoducho nie je možné, aby mali učitelia prehľad o všetkých vysokých školách a dokázali dať každému presný návod, ako sa učiť na konkrétne prijímačky. Avšak na kurzoch majú prehľad a informácie práve o tých školách, ktoré potrebujete a vedia Vám presne povedať, ako sa učiť, čo sa učiť a na čo si dať pozor.

Na kurze máte možnosť spoznať ľudí, ktorí majú rovnaký alebo veľmi podobný cieľ ako Vy, máte možnosť vymeniť si s nimi rady k učeniu sa práve na tie vaše prijímačky. Na strednej škole ste zmiešaní s množstvom spolužiakov, ktorí môžu mať úplne iné priority a smerovanie ako máte Vy a možno si tam nenájdete nikoho s kým by ste sa mohli podporovať v príprave na tú vašu vysokú školu.

Takže moja odpoveď je jednoznačná. Prípravný kurz dokáže pomôcť i keď pre niekoho nemusí byť nutnosťou, za mňa je jednoznačne najlepším spôsobom, ako získať vysvetlenie k učivám potrebným k prijímacím skúškam.


Podľa čoho si teda vyberať kurz?

Už som spomenula, že je dôležité vybrať si dobrý kurz. Aké kritériá, ale má dobrý kurz? Tu je pár bodov, podľa ktorých som si kurz vyberala ja a ktoré by mohli pomôcť aj Vám v rozhodovaní sa medzi jednotlivými kurzami.


Obsah a zameranie kurzu

Určite si pozrite, či daný kurz doučuje konkrétne na Vami vybranú fakultu, alebo „len“ na medicínu. Je dôležité si uvedomiť, že každá fakulta má svoje špecifické prijímačky a každá ich má iné. To, že Vám kurz tvrdí, že Vás pripraví na medicínu, ale nemáte možnosť výberu kurzu so zameraním na konkrétnu fakultu znamená len to, že si s Vami zopakujú učivá, ktoré sa vyskytujú na prijímačkách na lekárske fakulty. Takýto kurz Vám môže pomôcť k zopakovaniu si učív, ale nie k cielenej príprave na Vami zvolenú fakultu. Takže, vyberajte si kurz, ktorý Vás pripraví na konkrétnu fakultu.


Počet ľudí v skupine na kurze

Určite viete, že keď je Vás na hodine 10 a 25 je cítiť rozdiel v tom, koľko času je možné venovať otázkam z vašej strany a koľko priestoru sa dostane jednotlivým študentom. A to 25 je ešte pomerne málo. Mala som kurz, kde nás bolo do 10 (kurz ,,Na Medicínu”) a kurz, kde nás bolo 350 (kurz ponúkaný fakultou). Na kurze, kde nás bolo do 10 sme boli skúšaní, mali sme priestor na otázky vždy, keď sme potrebovali, dostávali sme spätnú väzbu k chybám, ktoré sme robili v testoch a bol priestor aj na komunikáciu o rôznych témach súvisiacich s vysokou školou, či s prijímačkami. Naopak na kurze, kde nás bolo 350 bol priestor v priemere na jednu otázku za celý kurz v daný deň. Jednu otázku celkovo, nie jednu od každého študenta.

Vyberte si kurz, kde budete mať možnosť pýtať sa. Je to naozaj dôležité k tomu, aby ste dané učivo pochopili a nie „iba“ zopakovali.


Miesto kurzu

V tejto dobe „covidovej“ sa množstvo kurzov presunulo do online formy. Táto forma môže byť pre mnohých +, keďže nemusia cestovať každý týždeň cez celé Slovensko niekam za kurzom. Ja som mala všetky kurzy online. Ušetríte čas aj peniaze na cestovaní, hodiny sú častokrát nahrávané, a teda máte možnosť si ich spätne pozrieť, alebo v prípade, že ste sa nemohli kurzu v daný deň zúčastniť, tak si ho neskôr môžete pustiť. Vôbec sa netreba báť toho, či Vám online kurz poskytne adekvátnu prípravu. Za posledné roky už väčšina kurzov prešla do online prostredia a naučili sa s ním pekne pracovať.


Čas a deň

Tak, ako miesto, je dôležitý aj deň, v ktorý sa kurz koná a počet hodín, ktoré v tento deň budete mať. V jednom z kurzov, ktoré som mala som si mohla vybrať, či chcem doobedný, alebo poobedný kurz, čo je veľká výhoda pre ľudí, ktorí pracujú a vedia si tak nastaviť pracovný čas, ale taktiež pre študentov, ktorí nemusia mať doobeda toľko času na kurz, alebo naopak. Tento kurz som mávala v pondelky a štvrtky od 16:40 do 20:00, takže cca 3h kurzu + prestávky. Druhý kurz som mala v soboty oficiálne od 9:00 do 15:30 s menšími prestávkami a pol hodinovou prestávkou na obed. Väčšinou však tento kurz trval do 16:00, častokrát aj dlhšie. Takže zaplnil celú sobotu. Zvážte si preto, či stíhate počas pracovného týždňa po škole ešte kurz, alebo Vám je lepšie nechať si ho na víkend, alebo či práve naopak víkend radšej venujete učeniu a oddychu a kurz si dáte cez týždeň.


Cena kurzu

Tento bod je veľmi dôležitý a dokáže zmeniť Váš pohľad na kurz. Je to jeden z dôvodov, prečo som kurz v roku 2021 nemala. Moje tri kurzy stáli 49€, 150€ a 672€. Napriek týmto cenám by som si všetky 3 dala znova. Hlavne pri tých drahších kurzoch si treba prepočítať cenu na jednu hodinu kurzu a zistíte, že kurz vôbec nie je predražený, ale má cenu, vo väčšine prípadov, adekvátnu tomu, čo ponúka. Zvážte si teda, čo jednotlivé kurzy za danú cenu ponúkajú a či sa Vám to oplatí.


Hodnotenie

Posledný, no jeden z najdôležitejších bodov sú recenzie a názory na daný kurz. Pýtajte sa ľudí, ktorí tento kurz mali, čo si o ňom myslia. Ak Vám viacero ľudí povie, že im kurz nič nedal a v príprave na prijímačky nepomohol, pravdepodobne bude niekde chyba a radšej sa pozrite na iný kurz. Taktiež, ak Vám ľudia povedia, že kurz im pomohol zopakovať si učivá zo strednej školy a Vy hľadáte kurz, ktorý by Vás toho viac naučil, ako iba zopakoval, tiež sa radšej pozrite po inom.


Aké kurzy som mala ja?

O týchto kurzoch budem hovoriť ešte aj v článku zameranom na prípravu na LFUK, ale tu by som Vám ich chcela predstaviť, keďže prvé dva ponúkajú prípravu aj na iné lekárske fakulty ako je LFUK.


Prípravný kurz „Na medicínu“

Tento kurz spĺňa všetky moje kritériá o ktorých som písala vyššie. Ponúka cielenú prípravu na Vami vybranú fakultu, hodiny sú v malých skupinkách, takže je dostatok priestoru na otázky a skúšanie, vedú ho priateľskí lektori a naozaj stojí za to. 

Učivá boli podávané zrozumiteľne, skutočne vysvetlené s dôrazom na pochopenie. V rámci hodín sme sa venovali aj modelovým otázkam vzťahujúcim sa k práve prebranej téme. Pravideľne sme písali testy z modelových otázok, ku ktorým sme vždy dostali aj spätnú väzbu a mali sme priestor na otázky.

Kurz prebieha online formou, od konca septembra do konca mája. Časovo si viete vybrať, či chcete ranný (9:00 – 12:20) alebo večerný termín (16:40 - 20:00). Jedna lekcia trvá 3h + prestávka. Dni v ktoré budete mať kurz závisia od fakulty na ktorú sa chcete pripravovať a od predmetov, ktoré si v kurze zvolíte. Na výber máte biológiu, chémiu a pre české fakulty aj fyziku. Ja som mala biológiu v pondelok a chémiu vo štvrtok, termín som si vybrala večerný.

Cena kurzu závisí od toho, koľko predmetov si vyberiete. Pohybuje sa od 346€ do 980€. Ja som mala 2 predmety a kurz ma stál 672€. Táto cena sa Vám spočiatku môže zdať vysoká, avšak, ak si prepočítate celú cenu vzhľadom na počet hodín v kurze zistíte, že cena za jednu hodinu je 3,5€. Čo teda rozhodne nie je veľa. Taktiež tento kurz ponúka možnosť splátok, čo je benefitom oproti iným kurzom. A teda zaplatíte si prvý mesiac, chodíte na kurz, zistíte, či Vám vyhovuje a ak áno, zaplatíte si ďalší mesiac a chodíte ďalej.

Tento kurz jednoznačne odporúčam. Viac informácií si viete pozrieť na ich stránke (https://namedicinu.sk/), kde si viete pozrieť zadarmo aj ukážkovú lekciu. Tento kurz ponúka prípravu na všetkých 12 lekárskych fakúlt v rámci Česka a Slovenska.

Ak by ste sa rozhodli pre tento kurz, budem veľmi rada, ak ma spomeniete v prihláške, v časti: Odkiaľ si sa o nás dozvedel?


Štatút študenta

V článku o mojom gap-year-e som spomínala, že aj ak nenastúpite na vysokú školu máte možnosť získať štatút študenta. Túto možnosť ponúka práve kurz Na medicínu v spolupráci s Bohemia Institut. Bohemia Institut ponúka jazykové kurzy, a keďže jazyková škola je tiež škola, štúdiom na nej získate status študenta. Zároveň pri tejto voľbe viete získať aj zľavu na kurzy, ak sa prihlásite na oba, ale o tomto všetkom sa dočítate na stránke Na medicínu.

Ja som však túto možnosť nevyužila, keďže jazykový kurz tohto typu prebieha denne počas pracovného týždňa, čo by mi znemožnilo chodenie do práce a taktiež je potrebné aj jazykový kurz zaplatiť. Taktiež vzhľadom na to, že Bohemia Institut sídli v Prahe, nemala by som možnosť chodiť každý deň na kurz. Bola mi však ponúknutá možnosť online štúdia, takže ak budete tento kurz zvažovať, treba sa na to opýtať.

Výhodou však je, že na konci kurzu máte možnosť získať certifikát, naučíte sa jazyk, alebo sa zdokonalíte v niektorom jazyku a zachováte si status študenta.

Ak budete uvažovať nad touto možnosťou pozrela by som sa, či niečo podobné neponúkajú aj slovenské štátne jazykové školy.


Prípravný kurz „Meducate“

Tento kurz by som nenazvala úplne kurzom, skôr generátorom testov. Stránka Meducate Vám ponúka balík na prípravu na prijímacie skúšky. Tento balík obsahuje generátor prijímačkových testov – tieto testy majú otázky v takom pomere, ako bývajú na prijímačkách a sú robené z otázok z modeloviek. Taktiež máte v balíku generátor cvičných testov, kde si viete vybrať tematický okruh otázok, z ktorých sa chcete otestovať a kvízový modul, kde sú Vám náhodne generované otázky z celej databázy otázok na danú fakultu. Plus tu môžete nájsť trenažér chemického názvoslovia, ktorý je však veľmi všeobecný a môže sa stať, že v ňom budete mať otázky aj na vzorce, ktoré nemusia byť súčasťou vašich prijímačiek.

V balíku sa taktiež nachádzajú učebné materiály z biológie a chémie. Prezentácie v ktorých nájdete zhrnuté učivá potrebné na prijímačky. Rozhodne by som ich však neodporúčala ako jediný zdroj na učenie sa, keďže boli veľmi všeobecné. Určite však poslúžia k zopakovaniu si základných informácií, sú pekne prehľadne písané, obsahujú množstvo schém, ktoré uľahčujú učenie a celkovo poslúžia ako taký doplnok k ostatným materiálom. Určite nie, ako jediný materiál.

Čo som veľmi ocenila boli štatistiky testov vo forme grafov. Je dobré vidieť, ako a či sa posúvate ďalej a v ktorých témach máte ešte nedostatky. 

V balíku, ktorý som mala zakúpený ja bola ešte možnosť poslať 3 otázky lektorovi každý mesiac, čo som však nevyužila, keďže som tento kurz kupovala len na posledný mesiac pred prijímačkami, hlavne na testovanie otázok. Od januára do apríla Meducate ponúka vrámci tohto balíka aj „klasický“ prípravný kurz. K tomu Vám však viac neviem povedať, keďže som ho nemala. 

Samozrejme, všetky potrebné informácie o tomto kurze nájdete na ich stránke (https://meducate.sk/). Na stránke si taktiež zadarmo môžete vyskúšať testy, avšak len s obmedzeným počtom otázok.

Čo sa týka ceny, jeden balík, teda prístup ku všetkému vyššie spomenutému na 1 mesiac stojí 49€.

Aj tento kurz by som určite odporučila a kúpila by som si ho znova. Jediné, čo by som spravila inak, by bola doba, na ktorú by som si ho predplatila. Ja som mala kurz na mesiac pred prijímačkami. Druhý krát by som si ho zobrala minimálne na 2 mesiace, možno ešte lepšie aj na 3. 

V príprave na prijímačky je naozaj dôležité opakovať dookola modelové otázky. Časom Vás však prestane baviť si ich iba čítať v knihách, po prípade dookola krúžkovať správne odpovede. Môže Vám to prísť stereotypné a odrádzať Vás to od učenia. Zároveň, pri takomto učení nemáte spätnú väzbu vo forme bodového ohodnotenia. Neviete si teda úplne určiť, či ste sa niekam posunuli a v ktorých témach máte ešte prípadné nedostatky. Práve na toto všetko je dobrý balík od Meducate, kde máte rôzne spôsoby testovania svojich vedomostí, aj s bodovým ohodnotením a štatistikami.


Prípravný kurz ponúkaný fakultou

Mnoho lekárskych fakúlt ponúka prípravné kurzy. Ja som mala prípravný kurz od LFUK, preto viac o tomto kurze poviem v článku zameranom na prípravu na LFUK. Čo je však dôležité uvedomiť si pri kurzoch ponúkaných fakultami je množstvo študentov na danom kurze, ktoré býva vysoké (nás bolo okolo 350). To znemožňuje možnosť pýtať sa a vysvetľovať niektoré témy podrobnejšie. Z mojej skúsenosti môžem povedať, že by som tento kurz odporučila skôr na opakovanie a utriedenie si vedomostí. Nečakala by som od neho, že tu nadobudnem nové vedomosti, resp. že mi vysvetlí niečo, čomu nerozumiem.

Výhodou tohto kurzu bolo, že ho viedli a vyučovali v ňom zamestnanci fakulty, teda ľudia, ktorí vyučujú na danej fakulte. Veľa krát sme sa teda dozvedeli informácie aj o štúdiu, rôznych predmetoch a hlavne o prijímačkách.



Začínala som otázkou, či je dôležité mať prípravný kurz. Verím, že som Vám aspoň trochu priblížila kurzy, ktoré som mala ja a že som Vám pomohla zodpovedať túto otázku. Pretože môj názor je jednoznačný – kurz je skvelá pomôcka k príprave. Ak je kurz kvalitný, tak Vás dokáže pripraviť na prijímačky lepšie, ako stredná škola, ale treba si zapamätať, že žiaden kurz Vám len tak nenaleje vedomosti do hlavy. Ste to len Vy, kto musí pracovať na Vašej príprave na prijímačky. Dôležité je poriadne sa učiť modelovky, rozumieť daným učivám a nič nepodceniť.


PS: Nikto Vám nepovie, ako presne budú vyzerať prijímačky a z konkrétne akých otázok budú zložené. Preto nečakajte nič, ale buďte pripravení na všetko. 

PPS: Ak by ste chceli vedieť o ďalších článkoch, prihláste sa na odber prostredníctvom emailu. Túto možnosť nájdete v pravom hornom rohu po kliknutí na tie tri čiarky :). Za každé prečítanie Vám ďakujem!

Majte krásny deň a plňte si sny : ) 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Príprava na prijímacie skúšky na Lekársku fakultu Univerzity Komenského

Ahojte. Tí ktorí ste čítali moje predchádzajúce články viete, že som sa minulý rok na medicínu nedostala, zásadne som zmenila svoju prípravu a tento rok som prijímačky na LFUK zvládla úspešne. Keďže moja príprava na priímačky na LFUK bola v roku, kedy sa mi na ňu nepodarilo dostať diametrálne odlišná od tej tohtoročnej, chcela by som venovať tento článok práve príprave na prijímačky na LFUK. Ak sa aj chystáte na akékoľvek iné prijímačky, verím, že si tu nájdete aspoň pár rád, ktoré by ste mohli zužitkovať aj v tej vašej príprave. Modelové otázky Najdôležitejší bod celej prípravy. Ak by ste aj všetky ostatné body vynechali, tento vynechať rozhodne neodporúčam. Pokiaľ škola, na ktorú sa chystáte vydáva modelové otázky je nutné si ich zadovážiť. Mnohé školy ich ponúkajú ako taký návod k tomu, ako by mohli vyzerať otázky na samotnej prijímacej skúške. Avšak mnohé, medzi nimi aj LFUK skladajú prijímacie skúšky práve z týchto modelových otázok. Je teda dobré vedieť ich čo najlepšie. Ako som

Môj gap-year

Ahojte, ak ste čítali môj posledný článok viete, že môj uplynulý rok bol „gap-year“. Čo to znamená? Jednoduché vysvetlenie je, že som nenastúpila na vysokú školu a rozhodla sa dať si tzv. „rok voľna“. (Tento slovenský názov musel vymyslieť veľmi vtipný človek.) Trochu obšírnejšie vysvetlenie je, že som sa rozhodla nenastúpiť na vysokú školu napriek tomu, že som na ňu bola prijatá a rozhodla sa pracovať na sebe a na tom, aby som sa dostala na školu, na ktorú som prijatá nebola. Mnoho ľudí volí cestu gap-year-u z rôznych dôvodov, ako napríklad spoznanie samých seba, určenie si priorít, rozhodnutie sa, kam bude ďalej smerovať ich život. Veľa ľudí sa rozhodne rok cestovať, niektorí sa rozhodnú pracovať a zarobiť si na vysokú školu a mnoho iných dôvodov. Ja som sa rozhodla pre takú kombináciu všetkého s tým, že som presne vedela, kam chcem smerovať svoj život. Tento smer bola medicína. Neprijatá na medicínu, prijatá na vysokú školu. Gap-year, alebo nastúpiť inde? Toto bola otázka, kto